Check de buurt

Een nieuw huis kopen is een hele onderneming. Spannend ook. Vooral als je buiten bekend terrein verhuist. Een nieuwe stad, een ander dorp, het is maar de vraag of je er kunt aarden. Een goede voorbereiding helpt en is vaak nog leuk ook.

Live

Er zijn verschillende opties om het onderzoek uit te voeren. Een hele belangrijke is de ‘live’ verkenning. Breng een bezoek aan de plek die je op het oog hebt. Let op zaken zoals parkeervoorzieningen, scholen (indien nodig), supermarkten, het centrum van de plaats etc. Check ook of de ligging ten opzichte van je (nieuwe) werkgever gunstig is. De ene wijk kan door infrastructuur een veel kortere route opleveren dan de andere. Een kanaal, rivier of spoorlijn gooit bijvoorbeeld wel eens roet in de route.

Giga inlichtingenbron

Daarnaast is internet een giga inlichtingenbron. Eigenlijk zou je hier moeten beginnen, al voor je instapt voor de verkenning ter plaatse. De mogelijkheden op internet zijn eindeloos. Allerlei zaken rondom het leven in een bepaalde gemeente – tot op wijkniveau vaak – zijn via internet opvraagbaar. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeentepagina’s.

Kaartenbak

Een echte handigheid is de kaartenbak van Google Maps. Zoom in op de gewenste locatie en kijk wat er allemaal te vinden is aan winkels, scholen, bedrijven, hoe de wegen lopen en of openbaar vervoer gemakkelijk bereikbaar is. Snel, eenvoudig en zeer informatief. Met de functie ‘satelliet’ in Maps krijg je een (hoewel soms gedateerde) goed overzicht van alle bebouwing in de buurt, inclusief aanbouwen en schuurtjes en zie je waar het ‘groen’ te vinden is. Met de functie ‘Streetview’ kun je – in heel veel gevallen – zelfs door de straten van je nieuwe stad wandelen.

Buurt social

Doorzoek daarnaast Twitter, Facebook of Instagram op een stad of wijk en bekijk posts uit de regio, gemaakt door bezoekers én natuurlijk de bewoners zelf. Heb je liever feitjes, surf dan naar cbsinuwbuurt.nl. Hier groepeert het CBS zeer uiteenlopende info, van het aantal inwoners tot de gemiddelde WOZ-waarde, van het gemiddeld inkomen tot leeftijden.

Garantiemakelaars

Veel plezier met de verkenning. En zoek je nog een huis, check dan www.garantiemakelaars.nl. Dan heb je echt alle info compleet.