Kosten koper kosten koper geld

Twee kleine lettertjes en dé reden waarom je flink wat eigen geld moet hebben voor een koopwoning: k.k., oftewel ‘kosten koper’. Al snel vijf à zes procent van de koopsom. Kijk dus goed naar tarieven van de partijen die je nodig hebt.

Woningwaarde

Een hypotheek dekt tegenwoordig alleen de reële woningwaarde. Vroeger mocht je iets meer lenen, om daarmee de kosten koper te betalen. Daar is sinds 2018 een streep door getrokken en zul je als koper eigen geld moeten inbrengen. Want er komen nogal wat kosten om de hoek kijken, waarvan sommige verplicht zijn en anderen wenselijk: overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten, taxatie voor de hypotheekvaststelling, een bouwkundige keuring, financieel advies, bankgarantie, eventueel Nationale Hypotheek Garantie (NHG), makelaarskosten etc.

Wetgever

De wetgever bepaalt dat een aantal van die kostenposten onvermijdelijk zijn. Zo moet je bij een notaris langs om de koop wettelijk te bezegelen middels de overdrachts- en een hypotheekakte en kom je niet onder het betalen van overdrachtsbelasting uit. Dit laatste is overigens een vastgesteld percentage van de koopsom (twee procent voor woningen) en daarover valt niet te onderhandelen. Net zoals over de aanvraagkosten voor de NHG, mocht die gewenst zijn.

Notariskosten vergelijken

Maar daarbuiten is wel het wel mogelijk om te checken op besparingen. Met name via internet. Zo zijn er sites om notariskosten met elkaar te vergelijken en dat kan zomaar heel veel euro schelen. Ook loont het de moeite om offertes aan te vragen voor bijvoorbeeld een bouwkundig keuring of taxatie en kun je besparen door hetzelfde te doen bij hypotheekverstrekkers. Echt, je er even in verdiepen, kan veel voordeel opleveren. Op de website wijzeringeldzaken.nl, een initiatief van het ministerie van Financiën, staat een handige rekenhulp om de totale kosten te berekenen. Even zoeken op ‘kosten koper’.

Aankoopmakelaar

Laatste tip: neem je Garantiemakelaar mee als aankoopmakelaar. Wij kennen de lokale markt zeer goed en zijn dus in staat scherp te onderhandelen over de prijs. En als de verkoopprijs daalt, dalen ook de kosten koper.